Skoči na vsebino

Krofi – miške – flancati recepti

krofi

Pustni čas je čas za krofe in miške. Da bodo domače uspele smo pripravili izvrstna recepta, ki smo ju skrbno večkrat preverili v domači kuhinji. Nam so krofi in miške uspele. Tukaj so podrobna navodila.

Krofi – sestavine

  • 700 g mehke moke
  • 300 g ostre moke
  • 130 g masla
  • 8 rumenjakov
  • 5 dl mleka
  • 40 g sladkorja
  • 60 g kvasa (ali 4 vrečke suhega kvasa)
  • 0,5 dl ruma
  • 1 žlička soli
  • marmelada
  • sladkor za posip

Krofi – postopek

  • zmešajte moki, presejte ju v večjo skledo
  • kvas nadrobite v 2 dl mlačnega mleka, dodajte žličko sladkorja, premešajte in pustite vzhajati 10 min
  • rumenjake dajte v skledo in jih zmiksajte
  • dodajte zmehčano maslo, preostalo mleko, sladkor in rum
  • dodajte vzhajan kvas in vlijte v kupček moke ali v mešalnik za testo
  • testo pregnetite, nato naj vzhaja 20 minut na toplem
  • zatem iz testa oblikujte kepice testa – vsaka naj tehta okoli 80 gramov
  • zložite jih na pomokano površino in pokrijte s čisto krpo, pustite jih vzhajati 20 minut
  • segrejte olje
  • krofe z zgornjo polovico položite v vroče olje, pokrijte posodo z oljem.
  • ko so krofi zlato ocvrti, jih obrnemo na drugo stran in pečemo dokler niso tudi na drugi strani zlato rumeni
  • ocvrte prenesemo na suho površino, da se odcedijo in ohladijo
  • napolnimo jih z marmelado in posujmo s sladkorjem v prahu

Miške – sestavine

  • 500 g moke (300 g gladke, 200 g ostre ali 500g moke za kvašeno testo oziroma moke za krofe)
  • 1 zvitek (42g) kvasa ali 2 vrečki suhega kvasa
  • 50g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2 dl navadnega jogurta
  • 0,5dl mleka
  • 0,3dl ruma
  • 1/2 čž soli
  • limonina lupinica (če jo imate)
Jogurtove miške

Postopek

  • najprej v posodi za gnetenje zmešajte kvas in mlačno mleko, dodajte žličko sladkorja in počakajte kakšnih 10 minut
  • v posodo za gnetenje ali v posodo mešalnika vsujte še vse ostale sestavine
  • mešajte kakšnih 5 minut ali gnetite, pokrijte s krpo in pustite da vzhaja na toplem vsaj pol ure
  • zagrejte olje v ponvi, naj bo globina olja vsaj 3cm
  • temperatura naj bo 170 stopinj Celzija – v olje lahko vstavite rob lesene kuhalnice, iz njega morajo izhajati mehurčki
  • zgrabite jušno žlico, namočite jo v olje, z njo zajamite polno žlico testa in ga dajte previdno v vrelo olje
  • nadaljujete dokler ni v olju toliko mišk, da se ne dotikajo druga druge
  • enkrat jih obrnite, cilj so zlato obarvane miške
  • nato jih s penilko odstranite iz olja, počakajte da se malce odcedijo in ohladijo
  • ohlajene posujte s sladkorjem v prahu
  • najboljše so tople, mnogim prijajo tudi namočene v nutello, marmelado, vanilijevo kremo