Pustni čas je čas za krofe in miške. Da bodo domače uspele smo pripravili izvrstna recepta, ki smo ju skrbno večkrat preverili v domači kuhinji. Nam so krofi in miške uspele. Tukaj so podrobna navodila.
Krofi – sestavine
700 g mehke moke
300 g ostre moke
130 g masla
8 rumenjakov
5 dl mleka
40 g sladkorja
60 g kvasa (ali 4 vrečke suhega kvasa)
0,5 dl ruma
1 žlička soli
marmelada
sladkor za posip
Krofi – postopek
zmešajte moki, presejte ju v večjo skledo
kvas nadrobite v 2 dl mlačnega mleka, dodajte žličko sladkorja, premešajte in pustite vzhajati 10 min
rumenjake dajte v skledo in jih zmiksajte
dodajte zmehčano maslo, preostalo mleko, sladkor in rum
dodajte vzhajan kvas in vlijte v kupček moke ali v mešalnik za testo
testo pregnetite, nato naj vzhaja 20 minut na toplem
zatem iz testa oblikujte kepice testa – vsaka naj tehta okoli 80 gramov
zložite jih na pomokano površino in pokrijte s čisto krpo, pustite jih vzhajati 20 minut
segrejte olje
krofe z zgornjo polovico položite v vroče olje, pokrijte posodo z oljem.
ko so krofi zlato ocvrti, jih obrnemo na drugo stran in pečemo dokler niso tudi na drugi strani zlato rumeni
ocvrte prenesemo na suho površino, da se odcedijo in ohladijo
napolnimo jih z marmelado in posujmo s sladkorjem v prahu
Miške – sestavine
500 g moke (300 g gladke, 200 g ostre ali 500g moke za kvašeno testo oziroma moke za krofe)
1 zvitek (42g) kvasa ali 2 vrečki suhega kvasa
50g sladkorja
3 rumenjaki
2 dl navadnega jogurta
0,5dl mleka
0,3dl ruma
1/2 čž soli
limonina lupinica (če jo imate)
Postopek
najprej v posodi za gnetenje zmešajte kvas in mlačno mleko, dodajte žličko sladkorja in počakajte kakšnih 10 minut
v posodo za gnetenje ali v posodo mešalnika vsujte še vse ostale sestavine
mešajte kakšnih 5 minut ali gnetite, pokrijte s krpo in pustite da vzhaja na toplem vsaj pol ure
zagrejte olje v ponvi, naj bo globina olja vsaj 3cm
temperatura naj bo 170 stopinj Celzija – v olje lahko vstavite rob lesene kuhalnice, iz njega morajo izhajati mehurčki
zgrabite jušno žlico, namočite jo v olje, z njo zajamite polno žlico testa in ga dajte previdno v vrelo olje
nadaljujete dokler ni v olju toliko mišk, da se ne dotikajo druga druge
enkrat jih obrnite, cilj so zlato obarvane miške
nato jih s penilko odstranite iz olja, počakajte da se malce odcedijo in ohladijo
ohlajene posujte s sladkorjem v prahu
najboljše so tople, mnogim prijajo tudi namočene v nutello, marmelado, vanilijevo kremo