Musaka – priprava, recept, nasveti

Kako pripraviti odlično musako? Ta tradicionalna jed iz srednje in vzhodne Evrope, ki ima korenine v Turčiji. Sestavljena je iz plasti krompirja, mesa (najpogosteje mlete svinjine), ki se peče v pečici.

Krompir se najprej nareže na tanke rezine in jih položi na dno pekača, nato se na vrhu tega sloja naloži meso, na katerega se položijo še dodatne plasti krompirja, po želji se ga lahko prelije z omako bešamel ali pa mešanico kisle smetane in jajca. Peče se v pečici, dokler ne postane zlata in hrustljava. Lahko se postreže kot samostojna jed ali pa kot priloga. Je okusna in nasitna jed, ki jo lahko pripravimo tudi vnaprej in jo ohladimo za kasnejšo uporabo.

Sestavine za 6-8 ljudi

  • 350 g mletega mesa (goveje mleto meso)
  • 1 paprika (rdeča/rumena ali zelena)
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 3 dl jušne osnove (mesne ali zelenjavne)
  • timijan
  • origano
  • sol in poper
  • 1,5 kg krompirja
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 100 g naribanega sira

Postopek

  • krompir olupiš, narežeš na rezine, skuhaš v rahlo slani vodi
  • čebulo očistiš, drobno nasekljaš
  • česen stisneš
  • papriko drobno nasekljaš
  • na olju prepražiš čebulo, ji nato dodaš še česen in papriko
  • dodaš mleto meso, malce prepražiš
  • zaliješ z jušno osnovo in paradižnikovo mezgo
  • dodaš čajno žlico suhega timijana in čajno žlico suhega origana
  • soliš in popraš po okusu
  • kuhaš na zmerni temperaturi toliko časa, da se meso zmehča, po potrebi dodatno doliješ toplo vodo
  • pekač namažeš z maslom/mastjo
  • vanj najprej plast krompirja
  • nato plast mesne omake
  • spet krompir
  • meso
  • zaliješ z omako (zmešaš jajci, kislo smetano, mleko in nariban sir)
  • pečeš 60 minut pri 180 stopinjah (konvekcija) ali 170 stopinjah (ventilacija)
  • ko je zlato rumeno zapečeno odstraniš iz pečice
  • pred postrežbo naj počiva 10 minut v pekaču