Ocvrti piščanec – Pohani piščanec – Recept

Kako pripravimo pohanega piščanca. Ja, v olju ocvrtega piščanca. Takšnega, da pohanje kar hrusta, ko zagrizemo vanj. Ni težko, če poznate nekaj skrivnosti. Tukaj jih razkrivamo samo za vas. Pa ne deliti naprej.

Piščanec mora biti lahek in mlad

Naj ima vsega dober kilogram. Mlajši kot je, bolj je slasten. Res pa je, da ga ni tako enostavno najti, saj rejci raje prodajajo večje in bolj odrasle piščance, ki tehtajo kilo in pol ali celo več. Ti imajo tudi več mesa kot kosti, zato se jim bolj izplačajo. Skratka, poiščite mlade piščance, če so domači pa ste itak zadeli jack pot in si spotoma kupite še kakšno srečko.

Meso pred praženjem na sobno temperaturo

Če ne želite, da se meso namaka v olju, naj bo sobne temperature, nato pa sveže panirano in takoj za tem ocvrto. Kakšne pol ure pred paniranjem in praženjem dajte piščančje zrezke iz hladilnika. A pozor, ne pretiravajte, saj se lahko meso pokvari, če je predolgo na sobni temperaturi.

Marinirajte, obrišite zrezke, panirajte, pražite in jejte

Še pred tem ali pa vsaj hkrati meso marinirajte. Posolite, rahlo. Nekateri ga tudi namakajo v mleku ali pinjencu, če ga slučajno premorejo. Tako meso še zmehčajo. Kako to naredite? Preprosto. Mleku dodajte kakšno žličko soli in notri namočite zrezke ali kose piščanca za pol ure. Potem jih povsem posušite, obrišite do suhega in panirajte. Zatem pa ocvrite. In zatem? Pojejte! Ne predolgo odlašati, če želite hrustljavega pohanega piščanca.

Ne varčujte z oljem – naj ga bo dovolj in primerno ogreto

Olje naj bo sveže, po možnosti rastlinsko. Eksperimente z olivcem prihranite za drugič. Olje segrejte na 170 do 180 stopinj Celzija. Notri dajte kos, dva ali največ tri paniranega mesa naenkrat. Če boste pretiravali se bo olje preveč ohladilo in rezultat ne do idealen.

Koraki pri paniranju pohanega piščanca

Meso pred paniranjem posušite s papirno brisačo. Kosi naj bo enakomerno veliki, pri prsih to pomeni, da jih razkosajte na štiri kose. Meso solite pred paniranjem. Vsak kos nato najprej v ostro moko, nato razžvrkljano jajce, ki ste ga pred tem nežno solili. Na koncu drobtine in nato olje. Imate radi hrustljavost? Panirajte dvakrat zapored. Boste pa potem potrebovali nekaj več jajc in drobtin.