Banana: Zgodba rumene superhrane

Banane – te rumene, ukrivljene sadeže, ste že kdaj resnično opazili? Morda menite, da banane poznate kot svoj žep, vendar vam obljubimo, da skrivajo mnogo več, kot se zdi na prvi pogled. Pripravite se na izlet v svet banan, ki vas bo osupnil!

banana

Banana je zakladnica hranil

Začnimo z nutricionističnim pogledom na to skromno sadje. Banane so, milo rečeno, hranilna bomba. So polne kalija, vitamina B6, vitamina C, magnezija in vlaknin. Če se sprašujete, kaj to pomeni za vas, vas ne krivimo – spustimo se v to.

Kalij je eden od tistih mineralov, ki so za naše telo ključnega pomena, še posebej za vaše srce in krvni tlak. Če imate kdaj občutek, da vam srce preskakuje ritem kot mladenič na prvem zmenku, bi vam lahko koristil dodaten kalij.

Vitamin B6 je pravi multitasker. Med drugim je odgovoren za proizvodnjo rdečih krvnih celic, metabolizem beljakovin in razstrupljanje jeter. Vitamin C ni le odličen za vaš imunski sistem, ampak tudi pomaga pri absorpciji železa in produkciji kolagena, za vse, ki si želite ohraniti mladosten videz.

Magnezij? Ta pomaga pri regulaciji krvnega tlaka in je ključen za zdravo delovanje mišic in živčevja. Če ste kdaj imeli krče, bi vam morda lahko primanjkovali magnezija. In seveda … vlaknine, te so pravi zaveznik vašega prebavnega sistema.

Banane v kuhinji

Preidimo zdaj na kulinarično stran banan. Banane so neverjetno vsestranske. Lahko jih jemo surove, v smoothijih, pečene, ocvrte, v palačinkah, muffinih, tortah, sladoledu, kruhu, celo v curryju! In kaj je boljše od bananinega kruha z maslom in skodelico čaja v hladnem zimskem jutru? Prav nič!

Zanimivo je, da so banane tehnično gledano jagode. Da, prav ste prebrali. In rastlina, na kateri rastejo, ni drevo, ampak zel. Banane so tudi radioaktivne. Ne skrbite, ne boste postali Hulk, če jih jeste, vsebujejo pa majhne količine radioaktivnega izotopa kalija.

V Evropi so banane že tisoč let in več

Glede na to, kako pomembne so banane danes v naši prehrani, je presenetljivo, da so v Evropo prišle šele v 10. stoletju, ko so jih prinesli arabski trgovci. Še bolj presenetljivo je, da so postale popularne šele v 20. stoletju, ko so se začele masovno uvažati.

Banana je ukrivljena, a zakaj?

Zdaj pa kaj o tem, zakaj so banane ukrivljene. Znanstveniki pravijo, da je to zaradi procesa, imenovanega ‘negativna gravitropija’. Ko bananovec začne rasti, se sadeži zaradi gravitacije nagibajo k tlem, vendar se zaradi njihovega genetskega nagnjenja k soncu obrnejo navzgor. Rezultat je ukrivljena oblika, ki jo vsi poznamo in ljubimo.

In če mislite, da so vse banane enake, se motite. Obstaja več kot 1000 vrst banan na svetu, od majhnih do velikih, od zelenih do rdečih, od sladkih do kislih. Večina banan, ki jih uživamo, je vrsta Cavendish, ki je bila izbrana zaradi svoje odpornosti na bolezni in sposobnosti prevoza na dolge razdalje.

Opice so dokaj smart

Za konec bi rad omenil še eno stvar. Ste že kdaj opazili, da opice jedo banane ‘narobe’? No, izkaže se, da smo mi tisti, ki jih jedo narobe. Opice začnejo jesti banane na ‘ne-pecelj’ strani, kar je pravzaprav veliko lažje in manj lepljivo. Morda bi lahko preizkusili ta način pri naslednji banani.

In tam imate – skromno banano, ki je pravzaprav prava superhrana in polna zgodovinskih in kulturnih presenečenj. Torej, naslednjič, ko boste zagrabili za to sladko, kremasto sadje, se spomnite vsega, kar skriva pod svojo rumeno lupino. Bon Appétit!