Skoči na vsebino

Kako kuhamo riž?

Pravilna priprava riža je pomembna, če želimo zares uživati v tej odlični sestavini mnogih jedi. Riž ni samo eden in način priprave je zelo odvisen od jedi, ki jo z njim pripravljate.

Pravilna priprava riža je pomembna, če želimo zares uživati v tej odlični sestavini mnogih jedi. Riž ni samo eden in način priprave je zelo odvisen od jedi, ki jo z njim pripravljate.

Napačna priprava riža privede do preveč ali premalo kuhanega riža. Tukaj so naasveti, ki so razdeljeni po postopkih priprave.

Pred kuhanjem riža

Riž sperite pod tekočo vodo. Uporabite mrzlo vodo in riž spirajte vsaj deset sekund. S tem se rešite viška škroba, ki je razlog za lepljiv riž.

Pri kuhanju naj bo vode v posodi dvakrat toliko kot riža. Pri rižoti pa vodo menjajte za govejo juho. Ali pa v vodo dajte pol jušne kocke. Efekt po zelo podoben.

Med kuhanjem riža

Ne prehitevati. Počakajte da voda zavre. Šele zatem dodajte riž in sol. Posoda naj bo pokrita s pokrovko. Seveda primerno zmanjšajte temperaturo po začetku kuhanja riža. Verjetno ne želite, da vam jed skipi po štedilniku? Pa še nekaj. Pokrovko pustite na posodi. Res ni potrebe, da jo vsake toliko odmikate in razmišljate, če je riž že kuhan. Uporabite alarm oziroma časovnik na mobitelu.

Po koncu kuhanja riža

Ko poteče čas kuhanja izključite kuhalnik, a riž pustite pokrit počivati še kakšnih 10 ali več minut. Prden ga postrežete pa ga premešajte z vilico, tako boste razbili morebitne grudice.

Ker so riži različnih sort vedno preberite navodila na embalaži. Osnovni postopek pa je takšen, kot je opisan.