Skoči na vsebino

Borovi – smrekovi vršički: Kako in zakaj jih vključiti v prehrano ter kako jih varno nabirati

borovi ali smrekovi vršički

Kaj so borovi vršički?

To so svetlo zeleni poganjki na koncu borovih vej, ki nastanejo z letno rastjo drevesa.

Zakaj so koristni?

Borovi vršički so bogat vir vitamina C. Lahko jih posušimo, zamrznemo ali uporabimo v sirupu za krepitev imunskega sistema. Vsebujejo karotenoide, minerale, predvsem kalij in magnezij. Tradicionalna medicina jih uporablja za lajšanje kašlja, zmanjšanje vnetja grla, spodbujanje obnove telesnih tkiv in prenosa kisika po telesu zaradi v njih prisotnega klorofila. Zaradi bogatosti z antioksidanti zmanjšujejo škodo prostih radikalov, uravnavajo krvni sladkor in spodbujajo naravno čiščenje telesa.

Kako jih uporabljati?

  • Sveže vršičke lahko trgamo in grizljamo med sprehodom po borovem gozdu.
  • Sveži so odličen dodatek smoothiejem in solatam.
  • Iz posušenih borovih vršičkov lahko skuhate čaj, ki pomaga pri lajšanju dihalnih težav in vnetjih dihal.
  • Narezane vršičke lahko dodate vodi, počakate uro in nato uživate v hranljivo obogateni tekočini.
  • Uporabljate jih lahko za začinjanje juh, testenin, prikuh.
  • Ena izmed najbolj znanih uporab borovih vršičkov je priprava sirupa, ki lajša kašelj in pomirja boleče grlo.

Kako varno nabirati vršičke?

Upoštevajte pravilo stotih metrov, kar pomeni, da naj bodo drevesa, s katerih jih nabirate, vsaj sto metrov oddaljena od ceste. Nabirajte vršičke z različnih vej in dreves, da ne zavrte rasti bora. Spoštujte gozdni bonton, ne nabirajte prevelike količine in ne trgajte vršičkov z mladih borovcev, posajenih za pogozdovanje.

Recept za sirup iz borovih vršičkov

V plasti položite nabrane vršičke na dno steklenega kozarca, prekrijte jih z enako količino sladkorja, nato dodajte novo plast vršičkov in ponovno sladkor. Ko je kozarec poln, ga zaprite in postavite na sonce, dokler se sladkor povsem ne stopi. Nato precedite vršičke, tekočino nalijte v stekleničko in jo pijte kot sirup, ko se pojavi kašelj ali boleče grlo.

Pesto iz borovih vršičkov

Sestavine

  • 150 do 200 gramov borovih vršičkov
  • šop sveže bazilike
  • 30 gramov pinjol
  • pol žličke himalajske soli
  • sok četrtine limone
  • 30 mililitrov vode

Priprava

  • Sestavine dajte v mešalnik in zmešajte do homogene mase.
  • Shranite v posodico in jo dobro zaprite.
  • Pesto lahko v hladilniku hranite nekaj dni.
  • Uporaben je kot omaka za testenine, njoke, riž ali kot namaz na kruhu.
  • Če nimate pinjol, jih lahko nadomestite z drugimi oreščki.