Kuhanje testenin je enostavno, a vseeno ga mnogi zafrknemo, ko se jih lotimo. Minutka tu pa tam, kakšna podrobnobnost nam uide in rezultat bi lahko bil boljši. Poglejmo nekaj uporabnih nasvetov, ki bodo naše testenine naredili takšne, kot morajo biti.

Koliko testenin za vsako osebo?
Pri tem so podatki različni. Če bodo testenine glavna jed, bo 100 gramov testenin na osebo prava mera. To velja za suhe testenine, če kuhate s svežimi pa uporabite 130 gramov, saj so zaradi vsebnosti vode težje. Ko gre za predjedi je dovolj nekje 50 gramov testenin na osebo. Še posebnost; njoki terjajo okoli 200 gramov na osebo, če bodo del glavne jedi. Kot priloga pa manj, 100 gramov bo zadoščalo za eno osebo.
Skrivnosti kuhanja testenin
Prvo opozorilo! Uporabite velik lonec. Za sto gramov testenin pripravite liter vode. Če kuhate recimo testenine za 4 osebe, pripravite lonec s štirimi litri vode. Za vsak liter vode pripravite še žličko soli.
Testenine dajte kuhati v vrelo vodo. Kuhajte jih toliko časa, kot piše na embalaži. Ne jih kuhati dlje. Med kuhanjem vsakih nekaj minut premešajte testenine. Ko poteče čas kuhanja pa odcedite testenine. Ne rabite jih sprati s hladno vodo, saj boste tako splaknili škrob, omaka pa se bo testenin zato težje oprijela.
Postrezite jih čim prej. Ohlajene, stare testenine so grozne. Zato je pri testeninah pomembno tudi pravočasno začeti pripravo vseh sestavin, recimo omake. Ne si dovoliti, da najprej skuhate testenine, nato pa te čakajo celo večnost še na omako.