Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ržu, ječmenu, piri, kamutu in drugih žitih, vendar v manjših količinah. Približno desetina ljudi s celiakijo ima simptome intolerance na gluten. Približno vsak dvajseti človek na svetu pa ima neceliakično intoleranco na gluten.
Gluten predstavlja veliko težavo za tiste, ki nanj slabo reagirajo, ali pa so pozitivni na celiakijo. Neprenašanje glutena je občutljivost na gluten, ki ima podobne simptome kot celiakija. Pri ljudeh s celiakijo njihov imunski sistem napada lastno tkivo, predvsem tankega črevesa.
Kako lahko ugotovite, ali ste občutljivi na gluten? Poskusite jesti hrano brez glutena nekaj tednov in opazujte svoje počutje ter simptome. Če ste občutljivi na gluten, bi lahko brezglutenska dieta izboljšala vaše simptome in počutje.
9 znakov, da vas gluten moti:
- Driska, bolečine v želodcu, zaprtje, napihnjenost
- Depresija, anksioznost in nihanje razpoloženja
- Utrujenost po zaužitju obroka z glutenom
- Migrene
- Kronična utrujenost
- Hormonsko neravnovesje
- Kurja koža na rokah
- Vnetje, otekanje ali bolečina v sklepih
- Nevrološki simptomi, kot je omotica ali občutek izgube ravnotežja